BOLONESE VEGAN OMAKA
Kdo ima rad bolonese omako? Roke gor!
Naša mulčka data takoj gor vse štiri. 😂 In psička tudi! 🐶
Kot rečeno, pri nas obožujemo bolonese omako. Vsaj 1x tedensko MORA biti na jedilniku, sicer se otroka pritožujeta.
Kot vsejeda sem znala pripravit odlično bolonese omako - po tem sem bila znana.
Z zdravstveno omejitvijo pa sem mislila, da se bom morala temu odpovedat - a glej ga zlomka - temu ni tako!
Zdaj znam pripravit odlično vegansko bolonese omako.
Boste rekli kako, če ne smem mesa... Tako je, naredim jo BREZ mesa.
In, še vsejedci ne morejo verjeti, da ga ni. Če pa izgleda kot da je! 😂
Vam zaupam pripravo. Uspelo bo tudi vam, sem prepričana. 💪
Četudi ste vsejedi vas izzivam, da jo poskusite. Naravnost odlična je!
In vesela bom kakšnega povratne informacije in slikce kako vam je uspelo, kako vam je bila všeč.
Torej, bistvo je v sestavinah.
Na trgu je en kup nadomestkov. Sama sicer nisem pristaš le teh, a pri bolonese brez tega žal ne gre. No, lahko se naredi z lečo ali suhim nadomestkom, a osebno mi to ni to.
Priporočam nakup BIO drobljenca od Lavide. Tole 'čudo' na sliki.
Dobi se v vseh večjih trgovinah kot so Interspar, Mercator. Imajo pa tudi v kakšnem manjšem Spar-u.
Pri bolonese omaki je odlično to, da lahko otrokom podtaknete nekaj zelenjave. Sama dam korenje. Mnogo korenja. 😊
Poleg korenja in bio drobljenca potrebujemo še:
čebulo, česen, pelate, jušno osnovo in začimbe. Lahko pa tudi nekaj belega vina.
Postopek je enostaven;
Prvo narežemo čebulo, ki jo popražimo na nekaj olivnega olja. (Lahko popražite tudi z vodo - odlično je!)
Nato dodamo korenje, ki smo ga predhodno sesekljali v sekljalniku.
Premešamo, ter dodamo bio drobljenec.
Mešamo, da postane homogena masa.
Zdaj lahko dodamo narezan česen, ter čez minuto zalijemo z malo belega vinčka oz jušno osnovo.
V kolikor smo zalili z vinom počakamo, da alkohol izpari. Mešamo. Potrebno je počakati, da se korenje zmehča. V kolikor je vino že izparelo in bi se začelo prijemati; dodajte malenkost vode in mešajte, da se korenje zmehča.
V kolikor smo zalili z vinom počakamo, da alkohol izpari. Mešamo. Potrebno je počakati, da se korenje zmehča. V kolikor je vino že izparelo in bi se začelo prijemati; dodajte malenkost vode in mešajte, da se korenje zmehča.
Če še niste dodali jušne osnove to storite sedaj - z malenkost vode v kolikor dodajate v obliki 'kocke' - da se stopi.
Dodate tudi začimbe; malce soli, rdečo papriko, kajenski poper, kurkumo, muškatni orešček, baziliko (če imate posušene cvetove bazilike še toliko boljše), origano.
Ko tekočina izpari dodamo pelate.
Premešamo da dobimo homogeno zmes, malenkost posolimo, ter zmanjšamo temperaturo.
Zdaj je bistveno, da vse skupaj zelo na rahlo brbota. Bistvo dobre bolonese omake je v tem koliko dolgo se kuhajo pelati. V kolikor bi sedaj postregli, bi bila omaka kisla, če se dlje časa kuha postanejo pelati 'sladkasti', ter okusna omaka.
Vmes poskusite, ter dodate še kakšno začimbo v kolikor vam le ta manjka.
Ko vam omaka ni več kisla, dodate še rastlinsko smetano. Sama uporabljam ovseno iz dm-a.
Pokuhate še minuto, dve in ugasnete. Dodate le še svež peteršilj. Omaka je tako pripravljena.
Omako postrežete s poljubnimi testeninami. Poleg paše skleda solate ali rdeča pesa.
Posujemo lahko z veganskim parmezanom, ki ga ali kupimo ali naredimo sami.
DOBER TEK! 💚
Komentarji
Objavite komentar