PARIŠKI in DUNAJSKI VEGAN ZREZKI

Priprava je nekoliko drugačna, a sila preprosta, ter hitra. Jed pa okusna. 

Seveda pri pripravi veganskih pariških in/ali dunajskih zrezkov ne bomo uporabili jajc. Naj vas to ne skrbi. 

Uporabili bomo čičerikino moko, kateri dodamo nekaj začimb (kajenski in črn poper, rdečo sladko papriko v prahu, česen v prahu, nekaj kurkume, ter sol), nato pa 'zrezke' kar pomokamo v tej mešanici čičerikine moke z začimbami in ocvremo - dobimo pariške zrezke.

Za dunajske zrezke - čičerikini moki z začimbami primešamo vodo in rezultat -  po okusu je zelo podobno jajcu. 
Moja otroka sprva sploh nista pogruntala, da ni jajca! 😇
 

Kako to gre? Sila preprosto. 
Ko primešavamo vodo, le to dodajamo postopno, ter mešamo z metlico, da preprečimo grudice. 
Dobiti moramo ravno prav gosto zmes v katero bomo pomakali 'zrezke'. 


  

'Zrezke' lahko tudi nato takoj ocvremo v vročem olju (npr ko/če ugotovite, da vam je zmanjkalo krušnih drobtin - meni se je to že zgodilo! 😀) - dobimo pariške zrezke. Pri končnem rezultatu ni razlike med 'mokro' ali suho varianto pariških. Razen - pri 'mokri' varianti je več (nepotrebnega) 'packanja'. 😉

Sicer, da dobimo dunajske zrezke, jih pred cvrtjem še povaljamo v drobtinah.  😋 


'Zrezke' kupimo v Sparu/Intersparu, Mercatorju ipd trgovinah. Najdete jih na t.i. zdravih poličkah oz oddelku alternativne prehrane. (Cena na paketek je okoli 0,79€ ; mi navadno pri enem obroku pojemo vsak po 4kom 'zrezkov', torej kupim vedno več kot le en paketek.)

Pri nas jih shranjujemo v takšnem steklenem kozarcu. Torej jih takoj po nakupu dam iz embalaže, ter v kozarec. 

Sojini zrezki so dehidrirani, ter jih je potrebno pred samo pripravo pravilno pripraviti. To naredimo sila preprosto. 
Vzamemo jih kolikor jih bo vsak pojedel. 
Damo jih v posodico z robom. 

Zavremo vodo v katero damo jušno osnovo + sama dodam še začimbe; paradižnikov koncentrat (iz tube), česen v prahu, majaron, baziliko, rdečo papriko, kurkumo, sol, kajenski poper, muškatni orešček,.. 
Zelenjavna jušna osnova od Podravka. (Mercator, Spar,..); cena cca 1,29€, notri so 4 kom.

Ko zavre - prelijem čez 'zrezke' in pokrijem s krožnikom. S tem se zmehčajo, prepojijo, napijejo tekočine. 
Tako jih postim vsaj 20 min. Vmes jih večkrat obrnem, da preprečim morebitno trdoto ob robovih. Prestavljam tudi tiste od spodaj na vrh, ter obratno. 
S tem poskrbim, da so vsi enakomerno in dobro prepojeni. 
(Namig: Čas, ko se zrezki namakajo, koristno izkoristimo za pripravo solate, krompirja ali juhe. 😉)
  

Odkrijemo, ter posamično vsakega posebej med dlanmi z občutkom stisnemo, da odteče ven prekomerna tekočina. (Preveč ni treba stisnit, sicer bodo suhi, ko se ocvrejo.) 

Zložimo jih na krožnik, ter pripravimo čičerikino moko - kot opisano zgoraj. 

Ocvremo jih v vročem olju kot sicer. 

Poleg postrežemo različne priloge kot so krompir, gobova omaka,.. solata + pri nas ne sme manjkati limona - veliko nje, seveda) in nato le še DOBER TEK.  


Namig: H krompirju za pire krompir lahko dodate 1/3 hokaido (ali druge buče) ali 1 oz 2 korenčka. 
Za pire krompir (namesto mleka) uporabite kar vodo od kuhanega krompirja, ter po želji dodate nekaj veganske margarine (1 žlico).

Za okus kisle smetane v pireju;


zmešate 2 žlici sojinega jogurta (dobite v Hofer-ju/500ml; 1,99€), ter cca 1/2 dcl ovsene smetane za kuhanje (dobote v dm-u/200ml; 0,99€), ter nekaj sveže iztisnjene limone - premešate, ter dodate ščep ali dva soli, ter umešate v pire krompir. Za prste obliznit dobro! 

Morda bi poskusili še MALANCANE PO PARIŠKO/DUNAJSKO. So tudi odlični. 

DOBER TEK! 💚

Lahko mi slediš na Instagram-u. 
Všečkaš Facebook page BIOWAY/Planty4u



Hvala za tvojo podporo. 💥

Komentarji

Priljubljene objave