KRUHOVI CMOKI IZ PEČICE

Le ena beseda je zanje; božansko! 😊

...še angelčki bi jedli, vam rečem... 

Cmoki iz pečice so rahli, puhasti, ravno prav zapečeni, hrustljavi.

Ja, v pečici se jih dela; brez packarije, ter ODLIČNI! 
Ne morem nehat hvalit, ker - ko jih nardiš - veš zakaj taka hvala. 
Recept povzemam z delavnice slovenskega veganskega društva, kjer sem jih prvič poskusila, ter se nad njimi tako zelo navdušila. 

Torej, kako narediti. Preprosto. 

Za 4 osebe potrebujemo;

500g kruha (najboje je, če je star dan ali dva, ni pa nujno)
1 veliko čebulo
2 stroka česna
oljčno olje - na njem bomo popražili čebulo
2 žlici lanenih semen - uporabili bomo kot vezivo namesto jajc
1/2 skodelice vode - za namočitev lanenih semen
pol šopka svežega peteršilja (zame must have sestavina)
1 skodelica sojinega 'mleka' oz rastlinskega nadomestka mleka
1/4 žličke muškatnega oreščka
sol - po okusu
poper - po okusu

Namig: lahko dodamo na koščke narezano vegansko šunko (Rajko na vegesnek.si ali nadomestek mortadele oz vegansko hrenovko)
Sama sem delala brez nadomestka. 

PRIPRAVA; 

Prvo (v kavnem mlinčku) zmeljemo lanena semena, ter jih namočimo z vodo za cca 10 min. Pustimo stati, da dobimo konsistenco 'jajc'. (To bo naša 'lepka' za cmoke.)

Na drobno nasekljamo čebulo in česen. 
Na oljčnem olju popražimo čebulo, nato dodamo česen - da zadiši. 
(V kolikor želimo dodati nadomestek ga tudi sesekljamo, ter dodamo k čebuli, da popražimo.)

Kruh narežemo na (majhne) kocke. (pribl. 5x5mm)

V skledo damo narezan kruh, prelijemo prepraženo čebulo s česnom (in nadomestkom v kolikor smo uporabili), dodamo namočena lanena semena, sol, poper, muškatni orešček, ter narezan svež peteršilj.
Premešamo. 
Nato pričnemo dodajati sojino mleko. Dodajamo ga postopoma...
 Namesto sojinega mleka bi šlo tudi z domačim iz indijskih oreščkov, ki je nevtralnega okusa, ter si ga lahko naredite (tudi) sami.
Tega sojinega sem kupila v dm (cena 1,19€/L). 


...da dobimo pravo konsistenco lepljive zmesi, da bomo lahko pričeli oblikovati cmoke, ki se ne bodo razpadli. 
Oblikovane cmoke polagamo na pladenj s peki papirjem oz na pladenj, kjer se ne sprijema. 
Pečemo na 180stC cca 20-30min (odvisno kako veliki so cmoki) - dokler se lepo ne zapečejo. 

Sama jih postrežem skupaj z gobovo omako ali 'zrezki' v gobovi omaki. Nam so božanski. 



Namig: Masa za kruhove cmoke se lahko uporabi za nadevanje npr paprik ipd. Domišljija ne pozna meja. 😄



 DOBER TEK! 💚

       Lahko mi slediš na Instagram-u. 
       Všečkaš Facebook page BIOWAY/Planty4u


       Hvala za tvojo podporo. 💥


Komentarji

Priljubljene objave