CVETAČNI 'kotleti'

Jed, ki je lahko kot priloga ali kot glavna jed. Za nas je slednje. 
Pri nas cvetačo na ta način pripravimo velikokrat, ker je enostavna priprava, okusna, ter nekoliko drugače pripravljena. 




Nekateri poleg pripravijo še gobovo omako, ki se baje zelo prileže. Za nas je dovolj pire krompir, ter velika skleda solate. Po možnosti s fižolom. 😉

Priprava cvetačnih kotletov je enostavna, saj jo le narežemo in premažemo z začimbno mešanico, kateri je osnova sojina omaka in rastlinsko olje. 

Potrebujemo torej sojino omako. Sama jo imam še iz domače zaloge, sicer se jo dobi v vseh večjih trgovinah kot so Spar, Mercator,.. 
Olje uporabim kar navadno sončnično (ali repično). 

Razmerje sojine omake in olja delam po občutku. Nekje 1/3 sojine omake in 2/3 olja. V to dam začimbe; česen v prahu (obvezno), kurkumo, kajenski poper, malenkost soli (sojina omaka je že v osnovi slana, zato pozor), sladko rdečo papriko (lahko pa tudi, v kolikor vam je všeč okus po dimljenem - dimljeno rdečo papriko v prahu). 
Lahko dodate še kakšno začimbo - po želji. Sama včasih dodam še baziliko, origano. .

Cvetačo narežemo vzdolžno. Pogledamo kje je tisti trdi del in ga poskusimo 'ujeti', da bo kot rebro pri 'kotletu'. Tako vzdolžno narežemo celo cvetačo, ter jo previdno zložimo na pekač (obložen s peki papirjem oz na tak pekač, da se ne prijema). 



Kar ostene lahko porabimo za npr juho..

Dobljene 'kotlete' premažemo z omako - s čopičem. Damo pečt na 175°C na zgornje in spodnje grelo za cca 30 - 60 min - odvisno od debeline 'kotletov'. Temperaturo vmes še prilagajamo od 150 do 175°C. 
Vmes lahko kotlete še pemažemo oz jih obrnemo in premažemo še po drugi strani. 



Postrežemo še toplo. Dobro je pa tudi hladno. Torej, v kolikor ostane se lahko poje hladno ali pogreje in porabi še naslednji dan. 😊


DOBER TEK! 💚

Lahko mi slediš na Instagram-u. 
Všečkaš Facebook page BIOWAY/Planty4u






Hvala za tvojo podporo. 💥

Komentarji

Priljubljene objave