VEGANSKA BEDRCA

 


Prvič viden recept me je sezul. Pa ne zaradi imena, temveč od groze kar sem videla v objavi - na krožniku. 

Tako zelo realistično. Zakaj bi nekdo želel imitirat bedrca ... a naj povem, da je ogromno ljudi, ki ne jedo živali iz moralno etičnega vidika, a sicer jim je okus mesa (bil) všeč. In iščejo približke. Po teksturi kot okusu.

Prav tako je ta zadeva odlična za vse mesojede, da se jim pripravi obrok, a brez (nepotrebnega) trpljenja živali. 
Tako je 'volk sit in koza cela'. 😎

Namreč, tekstura je tako zelo identična piščančjemu bedru, da me je stisnilo. Dobesedno. 

Avtorica tega recepta je Snežana Milovanović iz Srbije, ki sva se tudi osebno spoznali leta 2019 na BeGeVege in se nato na Facebooku skupine VEGAN IZZAZOV 22 prepoznali še virtualno. 
Dovolila mi je, da zapišem njen recept s postopkom na svoj blog, kot tudi v skupino 'Kaj pa vegani jeste?' . Vabljeni vsi, ki vas zanima rastlinsko prehranjevanje, kakšna informacija v tej smeri, recept.

Seveda sem razmišljala v smeri, če pa Srb reče, da je nekaj boljše kot sam piščanec - to moram nujno preizkusit! 
Čeprav sama ne sodim v kategorijo tistih, ki bi iskali 'približke' mesu, mesnim oz živalskim sestavinam, izdelkom iz njih.  

Me pa zanima bolj zdrav vidik tovrstnih zadev - če že. In ta zadeva to je! ✌

In še nekaj. Brez glutena je tudi! Torej za vse, ki ga ne uživate - ta recept je za vas! 😍

POTREBUJEMO (za 6 bedrc);

  • 350g bukovega ostrigarja
    (dobi se v Spar/Interspar-u; pakirano po 250g, cena 1,99eur )
  • 1 por (potrebujemo več belega dela; 2dm)
    (iz ostanka zelenega dela lahko naredimo kremno juho s krompirjem 😋)
  • 3 stroke česna - na drobno nasekljamo
  • rižev papir (dobimo v Spar/Interspar-u: cena nekaj čez 3eur, a je tega ogromno - bo še za drugič)
  • 4 polne žlice čičerikine moke 
  • malo aquafabe (voda od čičerike oz stročnic-> stepemo v 'sneg'), v kolikor nimamo lahko uporabimo navadno vodo
  • oljčno olje
  • česen v prahu
  • rastlinske začimbe po okusu (sama sem uporabila mešanico mediteranskih začimb, česen v prahu, rdečo papriko, dimljeno papriko, črn poper iz mlinčka, sol, kurkumo, ter začimbno mešanico za piščanca. Naslednjič uporabim tudi sojino omako.)
                 Rižev papir; 
POSTOPEK; 
  • 3 stroke česna sesekljamo na drobno. 
  • Por; odrežemo beli del od zelenega, ter le BELI DEL narežemo na šnite (na pol, ter nato po dolžini).
     

  • Bukov ostrigar - z roko natrgamo po dolžini - kot na sliki. 





    Natrgan bukov ostrigar, nasekljan česen in narezan por --> prepražimo.
    (V koliko imamo oz želimo, lahko v tej fazi popražimo poleg še (domač) seitan in/ali jack fruit. V tem primeru sicer ne bo več brezglutenska inačica.)

    Nato; 

  • K 4 zvrhanim velikim žlicam čičerikine moke dodamo rastlinske začimbe po okusu, ter česen v prahu, dodamo aquafabo oz v kolikor je nimamo - vodo, ter malo oljčnega olja. 
    Zmešamo, da postane tekoče kot masa za palačinke.

         

                                 
  • Pekač kjer bomo pekli obložimo s peki papirjem. 

  • RIŽEV PAPIR
    V posodo, kjer bomo namakali rižev papir (sama sem vzela premalo, a sem se znašla), damo rastlinske začimbe (poleg še dimljeno papriko, ter naslednjič sama dodam še sojino omako,...), ter žličko oljčnega olja... vlijemo TOPLO vodo. 
               
    Rižev papir namakamo cca 10 sec oz toliko, da se zmehča - kot videno na slikah. 
    Sama sem morala improvizirat zaradi premalega krožnika, a mi je uspelo. 😅
                             
         Ko je rižev papir mehak pričnemo z 'zlaganjem'. Zlagamo po dolžini, saj                 bomo oblikovali batke oz bederca. 

      Za prvič mi je nekako uspelo, a saj vemo, vaja dela mojstra. 😁😎

      Torej, razmočen oz mehak rižev papir sem položila na krožnik, ter prvo se da        žlico tekoče čičerikine mase, zgoraj nato bukov ostrigar s porom in 
      česnom, ter nato še zgoraj 'zalijemo' s še nekaj žličk mase --> zavijemo, da 
      bomo oblikovali bederce. 
      Ko imamo enkrat vse skupaj, ni več bojazni oblikovati. Je pa fino zgoraj rižev        papir 'obrniti' oz zasukati. (Vaja vaja, vaja, a uspe. )

      Ta rižev papir da eno tako posebno hrustljavost, ko se zapeče. 😋
          
                   
            Bedrca zložimo v pekač;
                Pečemo na 200°C (spodnje-zgornje grelo) dokler ne porumeni. Sama
                 sem zadnjih nekaj min dala še na program žar zgoraj in ventilacijo in 
                 se je top lepo zapeklo. 
                 Med pečenjem se večkrat zalije s tekočino od namakanja riževega papirja
                  
           

 

Izgled na krožniku, ko se zareže, je izredno realističen. Posebno pa tekstura. 


             

                                  

Lahko mi slediš na Instagram-u. 
       Všečkaš Facebook page BIOWAY/Planty4u


       Hvala za tvojo podporo. 💥
















Komentarji

  1. Odlična bedrca, ki so jih pohvalili tudi mesojedci! Hvala za recept :)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave