MESNA VEGANSKA LAZANJA

Ta lazanja 'gate trga'. Odlična, okusna in sočna je. Ter hitra za pripravo, saj namesto mesa uporabimo nek nadomestek, ki se ga pripravi hitreje kot meso. 😎

In prav vedno so vsi navdušeni nad njo. Tudi vsejedci zato jo toplo priporočam kot obrok, ki fascinira. 


Naredi se jo kot sicer klasično lazanjo, le da se zamenja sestavino za 'meso'. 
Sama uporabim najraje bio sojin drobljenec od Lavide. Osebno mi je slednji najboljši, čeprav je kar nekaj različic na trgu. 

Zavojček - na sliki - se kupi v vseh bolje založenih Spar-ih, Intersparu, Mercatorju. Cena je okoli 3€/kom (splača se uporabit Sparov kuponček -25% 😉). 
POTREBUJEMO: 
  • 1 čebulo
  • strok česna
  • malo oljčnega olja - v kolikor bomo pražili na njem (sicer lahko pražimo tudi na vodi)
  • bio drobljenece/nadomestek mesa
  • testenine za lazanjo spar (so veganske, odlične in poceni 0,69€/zavoj)  Slika: 
  • veganski nadomestek sira (za lazanjo uporabim od Mama's oz najlažje dobavljiv Green Vie (v trgovinah Lidl, Spar, Mercator, Norma,.. Cena okoli 3€/kom)  Slika:
  • en svež paradižnik - opcijsko

    Namesto bešamela raje naredim mešanico iz indijskih oreščkov, kvasnih kosmičev,... saj ravno ta mešanica naredi tisto razliko med lazanjami, da je naša top odlična. 
    Ter, enako mešanico, le bolj gosto (torej manj vode) je odlična 'sirna' omaka, ki se le zblenda, ter nato prelije čez testenine, njoke, k rižu. Kosilo na hitro, ter za prste oblizat. Toplo priporočam, da poskusiš, ker je božansko! 😋

Torej, za BEŠAMEL POTREBUJEMO:
  • pest indijskih oreščkov
  • 3-4 žlice kvasnih kosmičev (osebno prisegam na firmo Rapunzel, zame najboljši po okusu (dajo okus po siru + izredno zdravi so, cena: 5,99€/150g , dobijo se v bolje založenih zdravih trgovinah (Kalček, Norma ipd. )  Slika:
  • sok četrt limone
  • začimbe (sol, poper, rdeča paprika, česen v prahu, muškatni orešček, kurkuma)
  • voda

KAKO SE LOTIMO PRIPRAVE

1. Za čas, ko bomo kuhali 'mesno' filo, namočimo v vročo vodo pest indijskih oreščkov, ki jih bomo uporabili za pripravo bešamela. 

2. Olupimo in nasekljamo čebulo in česen. 
Na oljčnem olju (ali vodi) popražimo čebulo, ter ko postekleni dodamo česen - toliko da zadiši. Nato dodamo bio drobljenec. 
Sama uporabljam leseno lopatko, ter z njo drobljenec, ko ga dodam k postekleneli čebuli in česnu,  'razločim' na drobno, ter pražim. 
Dodam začimbe (sol, poper, muškatni, rdečo papriko, kurkumo, česen v prahu, origano, baziliko, majaron, ... lahko tudi malo sojine omake ali malenkost zelenjavne jušne osnove - v kolikor imate oz vodo, ter začimbe oz Biogeto od Barbio's - toliko, da se začimbe krasno premešajo med seboj in lepo povežejo z vso 'mesno' osnovo). 

Ko smo skuhali 'mesno' filo, se lotimo priprave 'bešamela', ki je sila preprosto, saj vse skupaj le zblendamo. 

3. Indijske oreščke stresemo iz vode v cedilo, ter jih splaknemo. 
Damo jih v blender (ali multipraktik), dodamo začimbe (poper, sol, muškatni, rdeča paprika, česen v prahu...), iztisnjen limonin sok, kvasne kosmiče, ter prilijemo vodo (sama dam bolj toplo). 

Količino vode prilagajam glede na to za koliko oseb delam (za lazanjo za npr 4 osebe dam cca 3-4dcl). 
Poleg tega, v kolikor kaj ostane - se shrani v hladilnik - za naslednji dan, ter dodamo še indijske oreščke, kvasne.. da zgostimo, ter začimbe in lahko uporabimo za 'sirno' omako čez testenine, njoke. 😀


4. Pripravimo posodo ali več manjših posodic, kjer boste zlagali lazanjo. 

5. Naribamo Green Vie 'sir'.


IZVEDBA , SESTAVLJANJE LAZANJE

Začnemo z 'bešamelom', ki ga damo malenkost (toliko da tekočina prekrije dno), nato položimo testenino za lazanjo. 
Sama te Sparove nič ne kuham predhodno. Ni potrebno. Je pa potrebno dodati dovolj tekočine med plastmi, da bo fino sočno, ker se v tej prepojeni tekočini testenine za lazanjo skuhajo med peko. 😎

Ko smo dodali prvo plast testenin za lazanjo, jih z občutkom prelijemo z 'bešamelom', nato naložimo 'mesno' plast, posujemo z malo 'sira', 
prekrijemo s testeninami za lazanjo (ob tem pazimo na robove, ter po potrebi oblikujemo tako, da nalomimo testenine). 
Nato testenine ponovno prelijemo (z občutkom) z 'bešamelom', ponovimo plast z 'mesom' in nekaj naribanega 'sira' in zaključimo s testeninami za lazanjo, ki jo ponovno prelijemo z 'bešamelom', izdatno posujemo s 'sirom', ter nato dodamo še na tenko narezan paradižnik - opcijsko, a je super, ker se 'sir' pod paradižnikom in poleg (zaradi njegove sočnosti) krasno zapeče. (Veganski siri načeloma niso vsi lepo topljivi in zlato pravilo je, da se jih vedno daje pod zelenjavo.)



        

Paradižnik še posujemo z origanom - najbolje proti koncu pečenja.
Pečemo v pečici 'zgornje-spodnje' grelo, na 170°C cca 30-45min oz ko vidimo, da se je zgornja plast lepo hrustljavo zapekla. 



Dober tek! 😋 


 Lahko mi slediš na Instagram-u. 
       Všečkaš Facebook page BIOWAY/Planty4u


       Hvala za tvojo podporo. 💥

Komentarji

Priljubljene objave