UMEŠANA 'JAJČKA' / SCRAMBLED VEGAN EGGS po moje

Scrambled vegan eggs sem večkrat 'ujela' kje na forumih, skupinah, a kako se jih naredi, predvsem pa, da je zadeva celo ZELO užitna - na veganski delavnici preko veganskega društva dokaj na začetku svoje rastlinojede poti. Ja, takrat sem bila še rastlinojeda pravim. Kasneje veganka. (Zgodba o meni.)
Na delavnici smo pripravljali z gobicami, ki je top kombinacija. 

Torej, gre za jed, ki spominja na umešana jajčka. Da pa dobimo tudi okus po jajcih je nujno potrebno prvo kupiti t.i. črno sol (poznano tudi kot kala namak). Namreč, slednja da okus (in vonj) po jajcih. Zanimivo, ta sol je roza barve. 

(Info več: Črna sol, ki izvira iz Havajev pri nas ni tako poznana. Za tipično črno obarvano havajsko sol je odgovorno aktivno oglje, ki se primeša soli za bolj intenziven okus in se pridobiva iz kokosa. Oglje deluje antioksidativno in krepi prebavo. Kot običajna sol, je tudi havajska primerna za začinjanje jedi. 
Vendar
Obstaja tudi indijska črna sol, imenovana kala namak, ki pa ima zavajujoče ime. Sol je namreč običajno rožnato-sive barve, kar je povezano predvsem s prisotnostjo železa in drugih mineralov. Za indijsko črno sol je značilen zelo poseben okus, ki ga mnogi primerjajo z okusom trdo kuhanih jajc.)

Črno sol/kala namak se dobi v specializiranih zdravju prijaznim trgovinah. Sama sem jo kupila v trgovini v Hare Krišna centru v Šiški, ker se jo dobi najceneje. 



Umešana 'jajčka' so odlična z gobicami, a ker svežih nimam vedno, se mnogokrat lotim priprave te jedi po svoje - s tistim kar imam v hladilniku. Tu mislim predvsem na zelenjavo, seveda. 
(Lahko uporabimo gobice iz piksne/konzerve, katerih pa sama žal ne smem.)

Osnova umešanih jajčk je tofu. Nisem ljubitelj tofuja, a tu je naravnost odličen. Tofu ima lastnost, da poskra okus, saj je sam po sebi nevtralnega okusa, torej ga velja 'začiniti' kot nam najbolj ustreza - glede na to kakšno jed pripravljamo. 

(Osebno mi je odličen tudi v sladki verziji, npr odlične 'SKUTINE PALAČINKE' ali 
'SIROV BUREK'. 😋  )

Pri umešanih jajčkih se napije soka zelenjave z začimbami, dobi sočnost, ter okus po siru (in jajcih). 😍

Kako se lotit? Enostavno! 

Za 2 osebi POTREBUJEMO;
  • TOFU/zavitek 
  • Čebulo/srednje veliko
  • Česen /1 ali 2 stroka
  • Bučko/manjšo ali pol velike
  • Paprika/zelena, rdeča, rumena - vsake po nekaj (lahko tudi samo eno barvo npr zeleno oz po želji)
  • Paradižnik/en velik ali dva manjša
  • Prehranski kvas - NUJNO - da okus po siru! (Uporabljam od Rapunzel-a (cena malo čez 6€, a ga imate za zelo dolgo) - dobite v trgovini Kalček/BTC - na sliki, ter obstaja še iz melase, ki mi osebno žal sploh ni všeč - dobite v Hofer-ju, ter razni drugi proizvajalci v Mercator-ju,.. Pozornost velja dati, da kupite suh neaktiven kvas, ter NIKAKOR NE od Biotopic, ker ne gre za enako zadevo. )
Ta je odličen! :) 
Uporablja se ga tudi pri 'sirovih' omakah, za zgoščevanje omak, juh, veganski parmezan, posuje se ga po solati,... Top zadeva! Zame 'must have'. 

  • Limona / sok pol limone
  • Začimbe (črna sol - nujno! (okus po jajcih), kurkuma - nujno! (rumena barva - kot so jajca, ter izredno zdrava začimba), rdeča paprika, timijan, zmleta kumina, črni poper, sol, česen v prahu)
  • Oljčno olje
  

POSTOPEK; 

Čebulo, česen, zelenjavo narežemo. 
Tofu nadrobimo. 



Na oljčnem olju približno 2 min pražimo čebulo, nato dodamo narezano bučko. 
(V kolikor delamo z gobami jih dodamo skupaj z bučko. )


  

Čez cca 5 min dodamo narezano papriko. Pražimo še 2 - 3 min in dodamo na drobno narezan česen in začimbe. 

   

Vse skupaj pražimo cca 2 min. 
Dolijemo 1/4 skodelice vode in dobro premešamo. 


Dodamo nadrobljen tofu. Premešamo, ter kuhamo še cca 10-15min. Ob tem občasno premešamo, ter pazimo, da tofuja preveč ne razdrobimo. 
Po potrebi dodamo malo vode.  


   

Dodamo prehranski kvas in limonin sok, ter kuhamo še 2 min . 


Čisto na koncu dodamo še narezan paradižnik. Premešamo, ter postrežemo.
Poleg se krasno poda kos kruha.  


   


DOBER TEK! 💚

Lahko mi slediš na Instagram-u. 
Všečkaš Facebook page BIOWAY/Planty4u


Hvala za tvojo podporo. 💥


Komentarji

Priljubljene objave